Perşembe, Kasım 24, 2016

Körleme satranç; bir oyuncunun tahtaya bakmadan, notasyonları kullanarak oynandığı satrançtır. Bu durumda oyuncu satranç tahtasını görmediği için taşları kullanamaz ve hamleleri görmeden, zihninde canlandırarak oyununu oynar.

Her ne kadar tahtaya bakmadan ve taşları görmeden oynamak zor gibi gözükse de, satrançta belli bir seviyeye gelen her oyuncu bu şekilde körleme satranç oynayabilir. Körleme satrancı etkili oynayabilmek için hafızamızı iyi kullanmak ve satrançtaki notasyonlara iyi bir şekilde hakim olmak gerekiyor.

Körleme satranç oynamak için satrancınızı belirli bir seviyeye getirdikten sonra bol bol ''körleme satranç'' şeklinde notasyona bağlı oyunlar oynayarak pratik kazanabilirsiniz. Ancak yeni başlayan oyuncular için tahtanın ve taşların iyi bir şekilde bilinmesi gerektiğinden, körleme satranç genellikle yeni başlayan oyuncular için önerilmez.


Yukarıdaki videoda Dünya Satranç Şampiyonu ünvanına sahip olan Magnus Carlsen'in körleme satranç oyununu görebilirsiniz. Burada zor olan kısım, videoda gördüğünüz gibi Carlsen'in bir kişiye değil beş kişiye karşı körleme satranç oynamasıdır. Bu şekilde, bir satranç oyuncusunun körleme olarak birden fazla kişiyle satranç oynamasına ''simultane körleme satranç'' adı verilmektedir. Burada hafıza oldukça büyük önem taşımaktadır. Hatta konuyla ilgili büyük satranç oyuncularının birçoğunun hafıza geliştirme teknikleri üzerine dersler aldığı da edinilen bilgiler arasındadır.

Etkinliğin sonunda ise Carlsen beş kişiyle yapmış olduğu mücadelede 3 galibiyet - 2 mağlubiyet alarak seriyi tamamlamıştır. Ancak burada aldığı 2 mağlubiyetin zamanının bitmesinden dolayı olduğunu da belirtmekte fayda var.
  • Magnus Carlsen'in etkinlikte beş kişiye karşı oynadığı körleme satrançtaki maçları görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
  • İngilizceniz varsa ''Blindfold Chess Traning'' şeklinde arama yaparsanız, körleme satranç hakkında antremanlara ve daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.
  • Örnek körleme satranç antreman videosu için tıklayınız.  (İngilizce video)


0 Yorum:

Yorum Gönder

Bize Abone Ol! Bizi Takip Et