Perşembe, Mart 19, 2015

Rusya'nın geliştirmiş olduğu Dünya'nın ilk yarı ciddi satranç robotu ''Chesska''yı sizlere tanıtmak isterim. Piyasadaki satranç motorlarından çok daha güçlü olan Chesska, Dünya şampiyonlarına meydan okur nitelikte!

2011 yılında Rusya'da V.Ya.Dvorkovicha adındaki bir satranç okulunda Vladimir Kramnik, Dünya'nın ilk yarı ciddi satranç robotu Chesska ile maç yaptı. Maç ile ilgili detaylara ulaşmak için aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririrm.

Son zamanlarda satranç, artık teknolojinin gelişmesi ile beraber çok farklı bir boyuta geçiş yaptı. Gördüğünüz gibi başta Rusya olmak üzere Almanya, Amerika ve İsviçre gibi birçok ülke artık sadece satranç motorları üzerinden rekabet etmiyorlar. Dünya'da her yıl belirli tarihlerde yapılan ''Dünya Satranç Robotları Şampiyonası'' adı altında yarı robot sınıfındaki robotlar, ülkeler arası rekabet ediyorlar.


Yukarıdaki video Dünya Satranç Robotları Şampiyonası'na aittir. Gördüğünüz gibi ilk yarı ciddi robot Chesska ile Alman yapımı Kuka'nın turnuvadaki maçı oldukça ilgi çekici diyebiliriz. Yakın zamanda ise robotlar üzerine Dünya Satranç Robotları Ligi yapılması öngörülüyor. Gerçekten de satrancın bu tip farklı boyutlara sıçraması oldukça güzel bir gelişme diyebiliriz.

Ne yazık ki ülkemizde bu konu üzerine hiçbir çalışma bulunmuyor. Satranç robotlarının çok fazla ilgi görmesi ise Satranç Robotları piyasasını dolaylı yoldan epey etkiledi. Satranç motorları çıkartan firmaların yakın zamanda robotlar üzerine de yoğunlaşması epey muhtemel. Zamanla bekleyip, göreceğiz!







Bağlantı: Chessbase

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bize Abone Ol! Bizi Takip Et