Pazartesi, Mart 23, 2015

Selamlar,

Bildiğiniz gibi basit kombinezonlarla oyuna yeni başlayanlar ya da ara verip tekrardan başlayan oyuncular için öğretici bir seri hazırlama girişimine başlamıştık. Bu serimizde ise oldukça basit olarak ''feda'' mantığı üzerinde duracağız.

İlk olarak fedanın tanımını yaparak başlayalım: Belirli bir amaç için elindeki taşlardan birini ya da birkaçını değiştirerek kazançlı olma girişimidir. Örnek vermemiz gerekirse, bir oyuncu vezirini feda edip daha sonrasında rakibini mat edebilir. Feda yaparken dikkat etmemiz gereken başlıca hususlar vardır. Bunlar;

1. İlk olarak feda yaparken, yapacağınız feda sonrasında rakibinizin oynayabileceği hamleleri çok iyi analiz etmeniz gerekiyor. Mümkünse yapacağınız fedayı 3-4 hamle önceden planlayıp iyi bir şekilde maç esnasında analiz etmeniz, hata yapma oranınızı düşürecektir.

2. Feda yaparken amacınız ne olacak? Amacımız için yapacağımız feda değer mi? Bu soruların cevabını iyi bir şekilde verebilirseniz, yine aynı şekilde daha az hata yaparsınız.

3. Feda sonrası ne yapmam gerekiyor? Evet, bir feda yaptık ve öne geçtik. Daha sonrası için ne yapmam gerekiyor. Bunun üzerine tahminen ufak bir hesaplama yaparsanız, fedanızın önemi ve
etkisi daha da artacaktır.

Dilerseniz kombinezonumuza geçelim:

Siyah oynar
İlk olarak taş üstünlüğüne baktığımız zaman beyazların fazladan bir vezir üstün olduğunu söyleyebiliriz. Ancak konum üstünlüğüne baktığımız zaman siyahlar stratejik olarak bir adım daha üstündür. İlk olarak siyahların fillerinin ve atlarının durumuna baktığımız zaman çok çok iyi diyebileceğimiz bir duruma sahiptir. Aynı zamanda beyazların şahı epey sıkışmış durumdadır. Beyaz şahın hareket edebileceği alan epey azdır ve beyaz şahı koruyabilecek taş sayısı yok denecek kadar azdır.


.... Kxh3
Gördüğünüz gibi siyahların yapmış olduğu Kxh3 hamlesi feda niteliğinde bir hamledir. Taş üstünlüğü olarak geride olmasına rağmen yapılan feda oldukça yerinde ve ideal bir fedadır. Bu feda sayesinde beyazlar zorunlu olarak gxh3 hamlesi yapacaktır ve ardından gelen Ff3 hamlesi ile beyazları mat edecektir.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bize Abone Ol! Bizi Takip Et