Salı, Mart 24, 2015



Selamlar,

Bu ufak yazımızda sizlere turnuvalarda bazı durumlarda oldukça kullanılan bir kavram olan ''Zeitnot'' üzerinde duracağız. Basit bir tanım yapmamız gerekirse Zeitnot, satrançta bir karşılaşma içerisinde zaman sıkışıklığını tanımlamak için kullanılan bir tabirdir. Genelllikle Zeitnot kavramı turnuva karşılaşmalarında (saatli maçlarda) görülen bir durumdur.

Zeitnot kavramı genellikle oyun sonunda yaşanmaktadır. Zeitnot'a yakalanan (zamanı azalan) bir oyuncunun hızlı karar vermesi gerekmektedir. Bu da oyuncunun hata yapma oranını arttıran bir durumdur. Zeitnot'a yakalanan oyuncular hata yapma ve oyunu kaybetme sıkıntısı olduğundan dolayı, maçlar içerisinde oldukça baskı hissederler. Bu baskı da dolaylı olarak oyuncunun gergin olmasına sebep olur ve hata yapma oranını dolaylı olarak arttırabilir.

Yapılan araştırmalara göre zaman sıkışıklığının (Zeitnot'un) olmasının en büyük sebebi turnuvalarda maçlara geç kalmaktan dolayıdır. Her ne kadar profesyonel ve ciddi turnuvalarda bu oran az olsa da, orta ve başlangıç seviyesi diyebileceğimiz turnuvalarda, karşılaşmalara geç kalma sayısı epey fazladır.

Zeitnot yaşayan bir oyuncu için bu sorunu aşmanın en kolay yolu ise ''turnuva tecrübesi ve saatli satranç oynamadır.'' Bir oyuncu zaman sıkışıklığını çok fazla yaşıyorsa, turnuvalara bol bol katılarak bu sorunu belirli bir süre sonucunda çözebilir. Eğer ki turnuvalara katılma gibi bir imkanı yoksa, bol bol saatli satranç (minimum: 15-20 dakikalık) oynayarak alacağı tecrübe ile Zeitnot sorununu rahatlıkla çözebilir.

Son olarak Zeitnot sorununu çözmek için internette bir sürü hızlı kombinezon çözebileceğiniz (zamanlı) site var. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak, kısa bir antreman yapabilirsiniz.

2 yorum:

  1. hocam iyi günler sadece pgn dosyalarını görüntüleyebilecek taşınabilir bi yazılım var mı? Yazılımda veya programda bilgisayara yani programa karşı oyun oynama özelliği olmasın. çünkü o özellik olunca çok oyun uynayıp vakit kaybediyorum. Sadece faha önce oynadığım oyunları pgn dosyası olarak kaydetmiştim. onlarıgörüntülmek ve hatalı hamlelerimi görebilmek için kurulum gerekmeyen bir PGN görüntüleyici arıyorum. Bana bi yazılım önerirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Lucas Chess adlı programı önerebilirim. Hem türkçe desteği bulunuyor hem de yine aynı şekilde satranç analizleri yapabilirsiniz.

      Sil

Bize Abone Ol! Bizi Takip Et