Cumartesi, Mart 21, 2015


Selamlar,

Sizler için yeni bir seri hazırlıyoruz. Bu serimizde oyunu bırakanlar ya da uzun süre ara veren oyuncuların, oyun stillerini tekrardan geri kazanması için basir kombinezonlar ve çözümlerini ekleyeceğiz. Bu seri içerisindeki her yazımızda bir kombinezon paylaşıp çözümlerini de detaylı bir şekilde açıklayacağız. Eğer ki satranca yeni başladıysanız, bu serileri kaçırmamanızı öneririm.

Örnek (1)
Beyaz oynar
İlk olarak satranç tahtamızda bulunan tarafların üstünlüklerine bakalım. Ancak özellikle belirtmek isterim ki bir tarafın üstünlüğüne bakarken sadece taş üstünlüğüne bakmamakta fayda var. Taş üstünlüğü sadece bir kriterdir. Diğer bir kriter ise tarafların aldığı pozisyon ve konumdur. Alınan pozisyona göre stratejilerini şekillenir ve dallanır. Bu açıdan kombinezonları çözerken pozisyon kriterini es geçmemek gerekir.

Siyahlar gördüğünüz gibi bir vezir üstün. Ancak buna karşın siyahlarda sağ kanatta bulunan taşların hiçbiri oyuna sokulmamış. Bu da siyahları konum ve pozisyon olarak geride tutuyor. Beyazlarda ise durum hem iyi hem kötü. Kötü olan yanı, siyah vezirin şahımızı potansiyel olarak tehdit etmesidir. İyi yanı ise b7'de bulunan piyonumuz her an yeni bir taş olma görünümündedir.

Çözüm


b8=A#

Oyuna yeni başlayan birçok kişi kuşkusuz piyonu b8'e oynadıktan sonra veziri tercih edebilirdi. Ancak pozisyonu ve konumu değerlendirmeden direkt olarak Vezir almak, ezbere bir oyun stilidir. Görmüş olduğunu gibi bir piyonun yaratmış olduğu pozisyon ve konum üstünlüğü size maçı kazandırabilir. Pozisyon üstünlüğünü maçlarınızda ve kombinezonlarınızda değerlendirmeyi asla es geçmeyin.

Satranç dolu günler!


0 Yorum:

Yorum Gönder

Bize Abone Ol! Bizi Takip Et