Cumartesi, Mayıs 15, 2010



Neredeyse tüm satranç kitaplarında çeşitli varyasyonlar var.Her açılışın devamını yansıtan varyantlarlar var.Bu konuda örnek verecek olursak 2010 Dünya Şampiyonası maçlarını irdeleyecek olursa Topalov'un yaptığı açılışlar hep aynı. İsterseniz konumuza geri dönelim:

Sizce Satranç Ezber Midir?
Satrancın ezber olması demek temel kurallarının yada açılışlarının maddelere dayandırılması anlamına geliyor kısmen.Yani demek istediğim satranç kesinlikle ezber değildir.Zaten ezbere oynayan bir kişinin kazanma ihtimali oldukça düşük.Çünkü rakibiniz sizin ezberlediğiniz şekilde oynamak zorunda olmadığından bir anda tüm planlarınız suya düşebilir.Zaten satrancı ezbere oynayan insanlar satrançtan inanın keyif almazlar.
Satranç Doğaçlama Mıdır?
Bana kalırsa satrancın %80 gibi büyük bir oranı evet doğaçlamadır.Tabiki de satrancın ezber yönleri var.Turnuvaya katılacak bir oyuncunun kesin olarak kuralları bilmesi gerekir.Yada satrançta istisnası olan durumları (Geçerken alma kuralı vs.) bilmesi gerekir.
Satrançta doğaçlama yapmak bana kalırsa esastır.Çünkü her oyuncunun farklı oyun tarzı vardır.Kimisi daha agresif oynar,kimisi gelişime önem verir.Her oyuncununda sizin düşündüğünüz gibi düşünmeyebilir.
Satrançta (Doğaçlama) Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?
Aslında bu soru oldukça dallanma gösteren bir soru.Çünkü her oyuncunun seviyesine göre çalışma stilleri de farklı olmalıdır.Kısaca özetleyecek olursak.
Yeni Başlayanlar İçin; Taşların hareketini ve kuralları ezberledikten sonra.Bol bol satranç oynayın.Eğer rakip bulamıyorsanız kendi kendinize oynayın.Yaptığınız her hamle için belli bir zaman limiti koyun.O hamleyi analiz edin.Böylece hesap yeteneğiniz gelişir.
Orta Seviye İçin; Kesinlikle işe kombinezon (satranç problemleri) çözmeyle işe başlamalıdırlar.Tabi ek olarak satranç kitaplarından da faydalanabilirler. Kombinezon çözerken daima kolaydan zora doğru çözmeye başlayın.Adım adım ilerleyin.
Önce 1 hamlede matlar daha sonra 2 hamlede matlar vs.
Orta seviyedeki bir oyuncunun bana kalırsa ilk olarak satrançta açılış çalışması gerekmektedir.Ancak açılış çalışırken sakın hamle ezberlemeyin.Her açılışın mutlaka bir amacı vardır.O amacı kavramanız yeterlidir.

1 yorum:

  1. Açılışlar ve devam yollarını düşündüğünüzde; ezber yanı fazla gibi görünsede, oyun akışında taşlar arasında giderek genişleyen senkronize ve her rakip hamleye göre bütün stratejiyi yeniden gözden geçirme zorunluluğu beynin yüksek performansla üretimini sağlamakta.Aynı zamanda an itibarı ile ne kadar yoğunlaşabildiğinizide belgelemekte.Satranç ezber değildir.

    YanıtlaSil

Bize Abone Ol! Bizi Takip Et