Pazar, Mayıs 16, 2010


1975 – Moskova Satranç Turnuvası sırasında, turnuvaya katılan satranççılar üzerinde Profesör Djakov, Petrowsky ve Rudik psikoteknik bir araştırma yapmışlar, satranç oyuncularının aşağıdaki özellikler nedeniyle başarılı olduklarını saptamışlardır.

1- İyi sağlık durumu

2- Kuvvetli sinirler

3- Kendine hakim olmak

4- Dikkatini sürekli ve düzenli bir şekilde kullanabilmek

5- Dinamik ilişkiler için yetenek

6- Ruhi ve zihni bakımdan huzurlu ve ölçülü olmak

7- Yüksek derecede zihni gelişme

8- Somut düşünce yeteneği

9- Objektif düşünme yeteneği

10- İyi bir satranç belleği

11- Birleştirici düşünce ve hayal gücü

12- Kombinezon yeteneği

13- İrade disiplini

14- Zihni sürati intikal

15- Kendine güvenmek (Özgüven)


Cumartesi, Mayıs 15, 2010



Neredeyse tüm satranç kitaplarında çeşitli varyasyonlar var.Her açılışın devamını yansıtan varyantlarlar var.Bu konuda örnek verecek olursak 2010 Dünya Şampiyonası maçlarını irdeleyecek olursa Topalov'un yaptığı açılışlar hep aynı. İsterseniz konumuza geri dönelim:

Sizce Satranç Ezber Midir?
Satrancın ezber olması demek temel kurallarının yada açılışlarının maddelere dayandırılması anlamına geliyor kısmen.Yani demek istediğim satranç kesinlikle ezber değildir.Zaten ezbere oynayan bir kişinin kazanma ihtimali oldukça düşük.Çünkü rakibiniz sizin ezberlediğiniz şekilde oynamak zorunda olmadığından bir anda tüm planlarınız suya düşebilir.Zaten satrancı ezbere oynayan insanlar satrançtan inanın keyif almazlar.
Satranç Doğaçlama Mıdır?
Bana kalırsa satrancın %80 gibi büyük bir oranı evet doğaçlamadır.Tabiki de satrancın ezber yönleri var.Turnuvaya katılacak bir oyuncunun kesin olarak kuralları bilmesi gerekir.Yada satrançta istisnası olan durumları (Geçerken alma kuralı vs.) bilmesi gerekir.
Satrançta doğaçlama yapmak bana kalırsa esastır.Çünkü her oyuncunun farklı oyun tarzı vardır.Kimisi daha agresif oynar,kimisi gelişime önem verir.Her oyuncununda sizin düşündüğünüz gibi düşünmeyebilir.
Satrançta (Doğaçlama) Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?
Aslında bu soru oldukça dallanma gösteren bir soru.Çünkü her oyuncunun seviyesine göre çalışma stilleri de farklı olmalıdır.Kısaca özetleyecek olursak.
Yeni Başlayanlar İçin; Taşların hareketini ve kuralları ezberledikten sonra.Bol bol satranç oynayın.Eğer rakip bulamıyorsanız kendi kendinize oynayın.Yaptığınız her hamle için belli bir zaman limiti koyun.O hamleyi analiz edin.Böylece hesap yeteneğiniz gelişir.
Orta Seviye İçin; Kesinlikle işe kombinezon (satranç problemleri) çözmeyle işe başlamalıdırlar.Tabi ek olarak satranç kitaplarından da faydalanabilirler. Kombinezon çözerken daima kolaydan zora doğru çözmeye başlayın.Adım adım ilerleyin.
Önce 1 hamlede matlar daha sonra 2 hamlede matlar vs.
Orta seviyedeki bir oyuncunun bana kalırsa ilk olarak satrançta açılış çalışması gerekmektedir.Ancak açılış çalışırken sakın hamle ezberlemeyin.Her açılışın mutlaka bir amacı vardır.O amacı kavramanız yeterlidir.

Cuma, Mayıs 14, 2010




Simultane; usta bir oyuncunun aynı anda birden fazla oyuncuyla maç yapmasıdır. Özellikle bu tarz oyunları ustalar rekor kırmak ve gövde gösterisi amaçlı tercih etmektedir.
Simultane satrancında bazı rekorlar vardır.Örneğin 922 Cleveland Capablanca 103 parti oynamıştır ve sadece biri berabirlikle sonuçlanmış, diğerlerini kazanarak erişilmesi aşağı yukarı imkansız bir rekora imza atmıştır.



Blitz Nedir?

Blitz (Yıldırım) olarak tabir edilen terim satrancın hızlı oynanmasına denir.Belirli bir zaman diliminde oynanan maçlardır.
Genellikle tercih edilen zaman dilimleri 5 Dakika yada 1 Dakika + 10 Saniye dir. Kısacası satrancın hızlı oynanan versiyonudur.
Blitz'in Püf Noktaları Nelerdir?
Blitz'in püf noktaları zaman dilimi oldukça kısıtlı olduğu için oyuncular genellikle açılışlarını ve devam yollarını (varyant) ezberlerler.
Genellikle bu tarz oyunlarda oyuncular kendi içlerinde gelişim yaparlar,saldırı yapacak zamanları oldukça az olduğu için taş alışverişi oyun açılmasında aktif olur.
Ancak Blitz oyunlar yeni başlayanlara tavsiye edilmemektedir.Çünkü yeni başlayan bir oyuncunun satrançta hesap yeteneğini geliştirmesi gerekir.Blitz gibi oyun tarzları satrançta hesap yeteneğinizi köreltir.

Satranç kesinlikle soğuk savaşın bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır.Bana kalırsa bu durum hala devam etmekte.Yani hala soğuk savaşın yön değiştirmiş bir biçimidir satranç.
Şimdi sizlere Alman Satrancını anlatmak istiyorum.Almanya'daki Nazilerin iktidarda olduğu dönemde esir aldıklara Yahudilere satrançla işkence edilmesidir.
Oyunun mantığında piyon en önemli taştır.Çünkü her piyon bir Yahudi'liyi simgelemekte.Kaybedilen her piyon için bir parmağının kesilmesidir.
Satranç daima bütünlüğünü korumuştur aslında.Ancak aradan zaman geçtikçe satranç dallanmalar göstermiştir.Satrançtan yola çıkarak birçok metotlar ortaya çıkmıştır.
Alman satrancını anlatan oldukça güzel bir belgesel var. (Türkçe)
Belgeselin tanıtımı izlemek için Tıklayın.
Alman satrancında oynayanların psikoloji inanın tahmin bile edilemez.Bu tıpkı satrancın ölüm kalım savaşına dönüştürmekte.

Ancak aradan bunca zaman geçmesine rağmen ne olursa olsun satranç sevgisi devam etmekte.Her ne kadar satranç yüzünden geçmişte canlar yansa da , her ne kadar soğuk savaşın bir metodu olarak kullanılsa da bu satranç sevdası bitmez.

Perşembe, Mayıs 13, 2010



Satrançta belli bir seviyeye gelenlerin mutlaka bilmesi gereken bir isim ''Bobby Fischer.''
Kısaca Fischer hakkında bilgi verecek olursak; 11.Dünya Şampiyonu'dur. En ilginç kısmı Amerika'da doğup Amerika'nın izlemiş olduğu siyasi politikaya karşı çıkan bir satranç oyuncusudur.Uzun süre kanun kaçağı olarak yaşamıştır.
Kanun kaçağı olmasındaki en büyük sebep; Amerika,İsrail ile bir anlaşma yaparak Filistin'deki Yahudilere saldırmıştır.Tam anlamıyla katliam niteliğindedir.
Fischer'ın bu konudaki açıklaması:

Ne kadar güzel haber bu. Ben bu saldırıyı alkışlıyorum. Amerika ve İsrail yıllardır Filistinlileri öldürüyorlar, soyuyorlar; ama bunlar kimsenin umurunda değil. Şimdi iş tersine tepiyor... Amerika yeryüzünden silinmeli.
Bu açıklama sonrası Fischer gerçekleri söylediği için kanun kaçağı olarak gösterilmiştir.Birçok Amerika'lı Fischer'ın adını karalamak için kampanyalar ve etkinlikler düzenledi.Hatta Amerika'nın bazı kesimlerinde ciddi bir şekilde satranç oynama oranında düşüş yaşandı.
Herşeyin sebebi Fischer'ın gerçeği söylemesiydi.

İşin ilginç yanı bulunduğu dönemdeki satrançta Rusların zirvedeki tahtını yıkmıştır.

Wilhelm Steinitz (Avusturya - Macaristan)
1886 - 1894Emanuel Lasker (Polonya - Amerika)
1894 - 1921Jose Raul Capablanca (Küba)
1921 - 1927Alexander Alekhine (Rusya)
1927 - 1935
1937 - 1946
Max Euwe (Hollanda)
1935 - 1937Mikhail Botvinnik (Rusya)
1948 - 1957
1958 - 1960
1961 - 1963
Vassily Smislov (Rusya)
1957 - 1958Mikhail Tal (Rusya)
1960 - 1961Tigran Petrosian (Sovyetler Birliği - Rusya)
1963 - 1969Boris Spassky (Rusya)
1969 - 1972Robert Fischer (Amerika)
1972 - 1975Anatoly Karpov (Rusya)
1975 - 1985
1993 - 1999(FIDE)
Garry Kasparov (Rusya)
1985 - 1993
1993 - 2000
Alexander Khalifman (Rusya)
1999 - 2000(FIDE)Vladimir Kramnik (Rusya)
2000 - 2006Viswanathan Anand (Hindistan)
2000 - 2002 (FIDE)Ruslan Panamariov (Ukrayna)
2002 - 2004 (FIDE)
Rustam Kasımdzhanov (Özbekistan)
2004 - 2005 (FIDE)
Veselin Topalov (Bulgaristan)
2005 - 2006 (FIDE)Vladimir Kramnik (Rusya)
2006 - .......

Görüldüğü gibi satrançta Rusların tahtını devirendir Bobby Fischer!
Kaybetmekten korkmamak gerek,kaybedeceksek bile neleri göze aldığımızı görmemiz gerek.Bobby Fischer gerçekleri söylemek uğruna hem yaşadığı ülkeyi hemde ailesini karşına almıştır.Bunun karşılığını kesinlikle satrançta almıştır.
Yaptıkları Candan'dı çünkü.İçtendi.
Bu dünyada candan olan hiçbirşey karşılıksız kalmaz.

(Konu Hakkında Olumlu - Olumsuz Görüşlerinizi Belirtmek İsterseniz Yorum Atabilirsiniz.)
Merhaba Arkadaşlar,
Bu blogumuzun ilk yazısı olacağı için blogumun içeriği hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum.Satrançla ilgili yazmış olduğum yazıları , yaptığım çevirileri ve analizli maçları sizlere buradan paylaşacağım. Umarım çalışmalarımı beğenirsiniz.

Blogumun tasarımıyla ilgilendiği için ''Onur Kılıç'' ve ''Ayça Keskin'' arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler.

Saygılarımla...

Bize Abone Ol! Bizi Takip Et